Fostul campion mondial Petre Ivănescu, șocat de ce a văzut zilele trecute în Piața Obor

Fostul campion mondial Petre Ivănescu, șocat de ce a văzut zilele trecute în Piața Obor
Publicat: 17/04/2018, 00:23
Actualizat: 17/04/2018, 07:13

Cu această ocazie a sărbătorit și împlinirea a 82 de ani, vârstă la care continuă să savureze handbalul pe pâine.

„M-am îngrășat în România, prea multă mâncare… (n.r. Petre Ivănescu râde). Mă simt foarte bine, nu am mari probleme, mă mișc, merg cu mașina, beau și alte chestii”, au fost primele impresii împărtășite de campionul mondial, care apoi ne-a relatat și cum se mai „înțelege” cu handbalul: „Mă mai duc la meciuri în Germania, la Gummersbach în special când am dispoziție, dar în general stau liniștit. Am mai scris un articol în Handball-Woche, m-au enervat antrenorii cu scrisul lor pe tăbliță la time-out. M-am întrebat ce tot scriu antrenorii în acel minut. Este o tâmpenie, parcă jucătorii ar fi roboți. Eu spun că nu ajută foarte mult, pentru că fiecare jucător are și tactica lui personală, trebuie să stea să gândească. La time-out, jucătorilor trebuie să le spui lucruri generale, nu cum să alerge. Antrenorul scrie pe tăbliță și se uită doar 3-4 jucători, pentru că restul privesc spre alte părți!”

Petre Ivănescu a fost căpitanul echipei naționale care în 1961 învingea Cehoslovacia cu 9-8 în finala Campionatului Mondial. Titlul respectiv a fost cucerit după două reprize de prelungiri

Petre Ivănescu ne-a mărturisit că nu mai are nicio legătură cu cineva din Federația Română de Handbal, „de când a plecat Cristian Gațu, s-a terminat, nu mai am niciun contact”, dar urmărește meciurile din Liga Națională, cele din cupele europene ale reprezentantelor României și cele ale echipelor naționale ori de câte ori are ocazia. „Am un receiver pe care îl iau peste tot cu mine, în Germania, în Spania, mă uit mult la canalele românești”, ne-a spus Petre Ivănescu, care a evidențiat și ceea ce îi place cel mai mult azi în handbalul românesc: „Îmi place de fostul antrenor al naționalei, cel care a fost și la Vâlcea, de Gheorghe Tadici, pentru că are o echipă numai cu jucătoare române. Asta îl onorează, este frumos și stă și pe sus pe undeva în clasament. Părerea mea este că handbalul românesc trebuie ridicat și cu antrenori români, nu cu oameni care sunt aduși cu 2-3 zile înaintea unui meci. Nu există antrenori în lume care să facă minuni peste noapte”.

„Nu știu cu ce ajută asta, nu are logică treaba, să aduci handbaliști doar de la primele 10 naționale”

Antrenor și manager ani buni în Bundesliga, campionat fără restricții pentru jucătorii străini, Petre Ivănescu a vorbit și depre subiectul arzător al momentului din România, cel legat de noile criteriile de valoare impuse de FRH în cazul jucătorilor străini: „Nu știu cu ce ajută asta, nu are logică treaba, să aduci handbaliști doar de la primele 10 naționale. Poate fi un jucător la o echipă națională care nu este așa de grozavă, dar handbalistul este nemaipomenit. Un jucător talentat îl aduci, îl iei. Credeți că la echipele germane am luat numai jucători străini de națională? Am căutat jucători talentați, tineri, care s-au ridicat foarte mult. Într-un an de zile sunt gata și lucrează de rup. Și sunt și ieftini! Este o prostie dacă spui că prin aceste reguli sunt protejați mai mult jucătorii români. Poate să zică: >. Nu știu cine a gândit-o, dar treaba este puțin lipsită de logică”.

Cu această ocazie am abordat cu „Maestrul” și despre naționala Germaniei, cu a reușit să renască într-un campionat – Bundesliga – dominat de străini. „În Germania nu s-a pus niciodată problema ca străinii să fie restricționați. Iar acum Germania are și o echipă națională puternică, formată din jucători tineri, le mai trebuie un antrenor. Treaba merge pentru că sunt jucători tineri între profesioniști. În Bundesliga a funcționat foarte bine simbioza între jucătorii străini și cei autohtoni. Cum s-a ridicat Germania la nivel de echipă națională? În primul rând este altă mentalitate”, a susținut Petre Ivănescu.

„Nu cred că aș mai putea trăi aici”

Plecând de la subiectul mentalitate, Petre Ivănescu ne-a relatat că a trăit un adevărat șoc când a fost zilele trecute… în Piața Obor. „Mentalitatea românească a rămas ca acum 27 de ani. M-am dus în Obor …., cei care vând m-au repezit. Ei trebuie să zâmbească, nu să mă repeadă, să mă apostrofeze, să mă jignească. Sunt neplăcut impresionat de nepolitețea oamenilor cu care mă întâlnesc în taxi, la piață. Nu mai sunt obișnuit cu treaba asta, este altă lume pentru mine, îmi sare în ochi. Nu vorbesc de prieteni, aceștia îmi lipsesc, la fel familia îmi lipsește, dar nu cred că aș mai putea trăi aici. Când ies afară, o iau peste gură și mă indispune pentru că nu sunt obișnuit. E grav, iar mentalitatea din societate se reflectă și în sportul românesc”, a tras concluziile Petre Ivănescu.

Petre Ivănescu:”Sunt șocat că au trecut atâția ani și nu s-a schimbat mentalitatea. Este foarte drăguț în hotel, dar cum dau cu nasul de taximetriști sau mai știu eu ce, e șocant”.

„M-am dus să văd și eu Piața Obor, au auzit că s-au făcut hale. Într-adevăr, au făcut frumos, ca în Germania sau ca în Spania, dar oamenii sunt nepoliticoși, neinteresați să vândă, nu știu de ce. Dacă mă duc în piață în Germania, îmi zâmbește de la 10 metri. Profesional, dar îmi zâmbește, mă primește politicos”

Cine este Petre Ivănescu (82 ani)

Activitate ca jucător:

Dublu campion mondial cu România (1961 și 1964)

Golgheterul Campionatului Mondial din 1961

205 selecții la prima reprezentativă pe parcursul a 10 ani

13 titluri naționale cu Dinamo

Câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Dinamo în 1965

Activitate după ce a renunțat să mai joace

A antrenat la nivelul Bundesligii peste 30 de ani, timp în care a câștigat, printre altele, titlul cu Gummersbach în 1982 și 1983 și cu Tusem Essen (1986)

A câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Gummersbach (1993)

A fost selecționerul Germaniei și României

Diverse funcții de conducere la Gummersbach și Essen

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Prețul nu e deloc accesibil. Prețul nu e deloc accesibil
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?